Ο θησαυρός της Αίγινας
Το 1891 μια πλούσια συλλογή αρχαίων χρυσών κοσμημάτων και αγγείων προτάθηκε στο Βρετανικό Μουσείο από τον Άγγλο αντιπρόσωπο στην Αίγινα της φίρμας Cresswell Brothers, που ασχολιόταν με το εμπόριο σφουγγαριών. Η συλλογή περιελάμβανε 3 χρυσά διαδήματα, 2 ζευγάρια εξαιρετικών χρυσών σκουλαρικιών, 1 χρυσό επιστήθιο κόσμημα, 1 χρυσό βραχιόλι, 5 χρυσά δαχτυλίδια με ένθετες πέτρες, 54 χρυσά κοσμήματα για ράψιμο πάνω σε ένδυμα και άλλα. Η πληροφορία που συνόδευε τα ευρήματα ήταν ότι προέρχονταν από αρχαίο τάφο του νησιού.
Στις 14 Μαΐου του 1892, το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τον θησαυρό για 4.000 αγγλικές λίρες. Ο Β. Στάης, ο Α. Κεραμόπουλος και αργότερα ο G. Welter έκαναν έρευνες στην περιοχή της Κολώνας προκειμένου να βρουν από πού προήλθαν τα κοσμήματα του Θησαυρού. Τελικά, ο έφορος του Βρετανικού Μουσείου R. Higgins διαπίστωσε ότι τα κοσμήματα ήταν Μινωικά και όχι Μυκηναϊκά (όπως πίστευαν ως τότε).
Mένει να καταλάβουμε πώς ένα σύνολο κοσμημάτων φτιαγμένα στην Κρήτη του 1.700-1.500 π.Χ. βρέθηκε σε έναν μυκηναϊκό τάφο στην Αίγινα που δεν μπορεί να κατασκευάστηκε πριν από το 1.350 π.Χ. Η παρουσία Κρητών στην Αίγινα είναι επιβεβαιωμένη από τη Μινωική κεραμική που βρήκε ο Welter στην Κολώνα. Είναι πολύ πιθανόν τα κοσμήματα να ανήκουν σε Κρητικούς που ζούσαν στην Αίγινα γύρω στο 1.500 π.Χ. και να τους συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία τους. 400 χρόνια αργότερα Μυκηναίοι τυμβωρύχοι βρήκαν τα κοσμήματα και τα έκρυψαν σε έναν θαλαμοειδή Μυκηναϊκό τάφο, στο λόφο ΒΑ της Κολώνας. Δεν γύρισαν όμως ποτέ για να ξεθάψουν τη λεία τους, η οποία 32 αιώνες αργότερα βρίσκεται στο μακρινό Λονδίνο. ....